Strategie rozwoju turystyki w Polsce w kontekście zrównoważonego rozwoju - Nowacki, Marek; Awedyk, Matylda; Kowalczyk-Anioł, Joanna; Królikowska, Karolina; Pstrocka-Rak, Małgorzata; Rak, Grzegorz (Poland’s tourism strategies in the context of sustainable development, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest ocena wybranych strategii rozwoju turystyki w Polsce w kontekście zasad planowania strategicznego, udziału interesariuszy oraz zasad zrównoważonego rozwoju turystyki. Kwestionariusz oceny strategii zawierający 44 pytania utworzono na podstawie skal pomiarowych opracowanych i zweryfikowanych przez Simpsona [2001] i Ruhanen [2004]. Sześcioro autorów artykułu oceniło 34 strategie rozwoju turystyki w regionach: 13 strategii wojewódzkich, 5 powiatowych, 6 gminnych, 8 miejskich i 2 innych obszarów. Analiza strategii wykazała, że w niewielkim stopniu realizują one paradygmaty zrównoważonego rozwoju turystyki. Zdecydowanie wyższą jakością charakteryzują się dokumenty opracowane dla wyższych szczebli podziału administracyjnego. Najlepiej ocenianymi domenami strategii rozwoju turystyki w badanych dokumentach są wskaźniki planowania i analiza środowiska
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 381-389
Keywords: rozwój zrównoważony; planowanie strategiczne; rozwój turystyki; rozwój regionalny; sustainable development; strategic planning; tourism development; regional development