Identyfikacja czynników warunkujących stosowanie programów lojalnościowych przez biura podróży w Polsce - Michalska-Dudek, Izabela (Identification of factors determining the implementation of loyalty programs in travel agencies in Poland., 2017)
Głównym celem artykułu jest analiza doświadczeń w zakresie wdrażania programów lojalnościowych oraz identyfikacja czynników wpływających na ich implementację w działalności marketingowej biur podróży w Polsce. Jego realizacji posłużyły wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród 290 podmiotów organizacji i pośrednictwa w turystyce. Wyniki badań przeprowadzonych z wykorzystaniem metody drzew klasyfikacyjnych jako najważniejszy czynnik warunkujący implementację programów lojalnościowych w działalności biur podróży wskazały wielkość podmiotów organizacji i pośrednictwa, wyrażoną poziomem zatrudnienia, a w drugiej kolejności rodzaj działalności oraz specyfikę świadczonych przez nie usług
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 347-356
Keywords: lojalność; program lojalnościowy; biuro podróży; drzewa klasyfikacyjne; loyalty; loyalty program; travel agency; classification trees