Współpraca gmin dla rozwoju turystyki - Kapera, Izabela (Municipal collaboration for tourism development, 2017)
Celem opracowania było przedstawienie możliwości i ocena współpracy gmin dla rozwoju turystyki. W postępowaniu badawczym wykorzystano metodę sondażu diagno¬stycznego oraz analizę materiałów źródłowych. W pierwszej części przedstawiono zadania gmin, następnie omówiono możliwości współpracy w kwestii turystyki, uwypuklając zna¬czenie Lokalnych Grup Działania. W ostatniej części zbadano, jak samorządowcy oceniają wspólnie podejmowane działania na rzecz rozwoju turystyki. Gminy najlepiej oceniły ko¬operację z innymi gminami, a najsłabiej ze środowiskiem naukowym. Sporo kontrowersji wzbudzała ocena współpracy pomiędzy gminami, na których znajdują się obszary chronione, a przedstawicielami parków narodowych. Obecność spornych kwestii na linii gmina–park na¬rodowy wynika niejednokrotnie z rozbieżnych celów. Strony zwracały uwagę na konieczność zmian w prawie, ograniczone zasoby ludzkie i finansowe oraz na potrzebę dialogu i edukacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 297-306
Keywords: gmina; turystyka; współpraca; local government; tourism; collaboration