Potencjał kooperencyjny przedsiębiorstw uzdrowiskowych - Januszewska, Małgorzata; Januszewski, Mirosław (Cooperential potential of spa enterprises, 2017)
Kooperencja przedsiębiorstw jest nowym i słabo poznanym zjawiskiem gospodarczym, stanowiącym alternatywę dla rozpatrywanych odrębnie mechanizmów konkurencji i kooperacji. Celem artykułu jest charakterystyka relacji i potencjału kooperencyjego przedsiębiorstw uzdrowiskowych. Za podstawę analizy przyjęto metodę zaproponowaną przez J. Cygler. Z analizy wynika, że sektor uzdrowiskowy charakteryzuje się średnim potencjałem kooperencyjnym, a badane przedsiębiorstwa uzdrowiskowe niskim. Można przypuszczać, że w najbliższych latach przedsiębiorstwa uzdrowiskowe będą zacieśniać więzi kooperencyjne, gdyż generują one znaczne korzyści dla zaangażowanych stron
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 265-273
Keywords: kooperencja; potencjał kooperencyjny; przedsiębiorstwo uzdrowiskowe; cooperence; cooperential potential; spa enterprise