Rozwój turystyki seniorów jako konsekwencja zmian starości demograficznej - Januszewska, Małgorzata (Increase of senior citizens’ tourism as a consequence of demographic aging changes, 2017)
Niepokój budzą dokonujące się przemiany w strukturze demograficznej ludności. Taka sytuacja wywołuje konsekwencje w wielu obszarach życia społeczno-gospodarczego, w tym na rynku turystycznym. Coraz liczniejsza grupa seniorów zgłasza zapotrzebowanie na usługi turystyczne, gdyż dysponuje czasem wolnym i stałym dochodem oraz coraz wyższym poziomem wykształcenia. Celem artykułu jest określenie znaczenia zmian w strukturze demograficznej ludności dla rozwoju coraz liczniejszego segmentu rynku turystycznego – seniorów. W artykule wykorzystano analizę danych statystycznych i analizę literatury z zakresu turystyki i demografii
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 257-264
Keywords: senior; starość demograficzna; turystyka seniorów; senior citizen; demographic aging; senior citizen’s tourism