Data envelopment analysis jako narzędzie wspomagające zarządzanie regionami turystycznymi - Dziedzic, Ewa; Skalska, Teresa (Data Envelopment Analysis as a tool supporting management of tourism regions, 2017)
Celem opracowania jest wskazanie możliwości wykorzystania DEA jako narzędzia wspomagającego zarządzanie rozwojem regionów turystycznych. Omówiono w nim aspekty teoretyczne i praktyczne zastosowania tej metody, które zilustrowano przykładem wykorzystania DEA. Jego przedmiotem były jednostki NUTS 2 położone na południowym wybrzeżu Morza Bałtyckiego i Północnego. Jako miarę efektów przyjęto liczbę noclegów, a jako miary nakładów – pojemność bazy noclegowej, liczbę pracujących w sekcji H oraz nakłady na środki trwałe w handlu hurtowym i detalicznym, transporcie, sekcji H, usługach kulturalnych, rekreacyjnych, działalności gospodarstw domowych i organizacji eksterytorialnych. Zastosowanie DEA pozwoliło określić ranking regionów według wskaźników efektywności, wskazać jej potencjał jako techniki benchmarkingu i szerzej: narzędzia wspomagajęcego zarządzanie rozwojem regionalnym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 171-179
Keywords: DEA; benchmarking regionów turystycznych; wybrzeże Bałtyku; benchmarking of tourism regions; the Baltic Sea coast