Wykorzystanie mailingu w branży hotelarskiej na przykładzie hoteli nadmorskich w Polsce - Dudziak, Sebastian (The application of mailing in the hotel industry on the example of coastal hotels in Poland, 2017)
Poczta elektroniczna stanowi ważny kanał komunikacji zarówno w obiegu prywatnym, jak i służbowym. Wysoka popularność korespondencji elektronicznej przy jednoczesnym rozwoju specjalistycznych narzędzi e-mail marketingowych coraz chętniej wykorzystywana jest przez sektor biznesowy do utrzymywania kontaktów z klientami, prowadzenia kampanii wizerunkowych oraz szeroko zakrojonych działań promocyjnych. Celem artykułu jest identyfikacja możliwości oraz analiza wykorzystania mailingu jako instrumentu e-mail marketingu wśród hoteli skategoryzowanych średniej i wyższej kategorii, zlokalizowanych na obszarze nadmorskiej strefy rekreacyjnej (NSR) w oparciu o badania własne autora. W opracowaniu przedstawiono zagadnienia teoretyczne oraz wybrane trendy w zakresie wykorzystania poczty elektronicznej do komunikacji bezpośredniej, a także współczesne narzędzia wykorzystywane do prowadzenia kampanii marketingowych za pomocą poczty e-mail. Ponadto w artykule zaprezentowano wyniki badania aktywności mailingowej 100 nadmorskich hoteli
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 160-170
Keywords: mailing; hotelarstwo; marketing usług turystycznych; hospitality; marketing of tourism services