Marketing doświadczeń na przykładzie atrakcji turystycznej Brama Poznania ICHOT - Bosiacki, Stefan; Hołderna-Mielcarek, Bernadeta (Experience marketing on the example of Porta Posnania ICHOT tourist attraction, 2017)
W artykule przedstawiono problematykę percepcji i identyfikacji doświadczeń turystów w literaturze naukowej oraz przykład wykorzystania podejścia modułowego B. Schmitta w kształtowaniu pozytywnych doświadczeń podczas zwiedzania atrakcji turystycznej. Metodami gromadzenia informacji są źródła wtórne i pierwotne badania jakościowe. Przedstawione wyniki ukazują przydatność wykorzystania założeń teoretycznych w opracowaniu praktycznych rozwiązań w zakresie projektowania przez zarządzających atrakcjami turystycznymi kompozycji narzędzi, które mogą przyczynić się do wywołania pozytywnych emocji, doznań i wrażeń podczas doświadczenia turystycznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 98-106
Keywords: marketing doświadczeń; atrakcja turystyczna; doświadczenie turystyczne; experience marketing; tourist attractions; tourist experiences