Fotografia powietrzna jako innowacyjne narzędzie współtworzenia przeżyć turystów - Berbeka, Jadwiga (Aerial photography as an innovative tool in tourists experiences co-creation, 2017)
Przeżycia, doznania, które dla coraz większego odsetka turystów stanowią rdzeń produktu turystycznego, są współtworzone m.in. przez zdjęcia. Innowacją jest fotografia powietrzna. Celem artykułu jest przedstawienie wniosków z kwerendy literatury, głównie w języku angielskim, na temat roli fotografii w turystyce oraz prezentacja wyników badań ankietowych turystów w Krakowie. Rezultaty dowodzą, że robienie zdjęć i filmów jest integralną częścią wyjazdu turystycznego, ich upowszechnianie w trakcie i po pobycie dowodzi usieciowienia podróży. Fotografia powietrzna jest wykorzystywana przez turystów miejskich w niewielkim stopniu, jednakże jest postrzegana jako rozwiązanie innowacyjne i dostarczające przeżyć
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 69-76
Keywords: fotografia powietrzna; drony; przeżycia turystów; aerial photography; drones; tourist experiences