Konkurencyjność agroturystyki jako formy spędzania czasu wolnego - Balińska, Agata (The competitiveness of rural tourism as a form of leisure time, 2017)
Celem artykułu jest analiza konkurencyjności agroturystyki jako formy spędzania czasu wolnego. W prezentowanych wynikach badań często powielany jest stereotyp budowania pozycji konkurencyjnej przede wszystkim na niskiej cenie. W niniejszym artykule autorka wskazuje na inne wymiary konkurencyjności agroturystyki, mające uzasadnienie w ekonomii behawioralnej. Przywołuje wyniki badań ankietowych realizowanych przez różnych badaczy. O wyborze oferty agroturystycznej bardzo często decydują czynniki pozaekonomiczne, w tym walory przyrodnicze i kulturowe regionu, oferta aktywnego spędzania czasu. Ważną rolę odgrywają trendy konsumenckie, w które agroturystyka się wpisuje. Stanowią też one wskazówkę dla wiejskich kwaterodawców, pozwalającą na poprawę konkurencyjności ich oferty. Autorka wskazała też różne rodzaje ryzyka towarzyszące decyzjom o wyborze oferty agroturystycznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 37-48
Keywords: agroturystyka; konkurencja; trendy konsumenckie; ryzyko; agri-tourism; competition; consumer trends; risk