Struktura władzy w samorządzie terytorialnym. hierarchia – konkurencja – partnerstwo? - Wojciechowski, Marek (The structure of authorities in the local government. Hierarchy – competition – partnership, 2017)
Przedmiotem artykułu jest rzadko badany problem efektywności funkcjonowania władzy w samorządzie terytorialnym w Polsce. Władza ta ma charakter dwoisty, ponieważ składa się z czynnika społecznego (rada, sejmik) oraz organu wykonawczego (zarządu lub wójta, burmistrza, prezydenta miasta). W pewnej mierze rolę swoistej władzy sprawuje też administracja samorządowa. Celem opracowania jest charakterystyka i ocena wzajemnych relacji między radnymi a jednoosobowym organem wykonawczym w gminie. Autor przedstawia potencjalne sytuacje związków politycznych między tymi stronami, które skutkują różną efektywnością, począwszy od ostrej rywalizacji aż po harmonijną współpracę. Samorząd terytorialny charakteryzuje się pod tym względem licznymi dysfunkcjami. W artykule wykorzystano następujące metody badawcze: analizę literatury przedmiotu i regulacji prawnych oraz analizę opisową i porównawczą. Wiedza na ten temat w polskim piśmiennictwie ekonomicznym jest skromna, a podniesione zagadnienia wymagają bardziej pogłębionych badań, użytecznych z punktu widzenia praktyki samorządowej. Autor sformułował dziewięć wniosków końcowych, mających charakter pragmatyczny. Na podkreślenie zasługuje rys pożądanej sylwetki przywódcy lokalnego oraz ocena efektywności poszczególnych badanych sytuacji w relacjach rada gminy a organ wykonawczy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 315-325
Keywords: samorząd terytorialny; organy; hierarchia; relacje; konkurencja; partnerstwo; local government; authority; hierarchy; relationship; competition; partnership