Czynniki kształtujące dochody gospodarstw rolnych Unii Europejskiej według klas wielkości ekonomicznej - Średzińska, Joanna (Factors determining income of farms in the European Union according to economic size classes, 2017)
Głównym celem artykułu jest określenie czynników determinujących dochody gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej oraz siły i kierunku wpływu tych czynników na dochody uzyskiwane przez gospodarstwa o różnej wielkości ekonomicznej. Badania oparto na danych regionalnych FADN z lat 2011-2013, przy użyciu których zbudowano modele regresji wielorakiej. Przeprowadzone analizy wskazują na ogół na konieczność zmiany relacji między czynnikami produkcji oraz zmniejszenia intensywności wytwarzania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 305-314
Keywords: dochody gospodarstw rolnych; determinanty dochodów; FADN; regresja wieloraka; income of farms; determinants of income; multiple regression