Odnowa miasta poprzez rewitalizację - Stawasz, Danuta (Urban renewal through revitalisation, 2017)
Degradacja miejskiej przestrzeni jest konsekwencją przerwania ewolucyjnego procesu rozwoju miasta. Przejawia się to najczęściej utratą atrakcyjności śródmieścia miasta, występowaniem zaniedbanych terenów poprzemysłowych, pokolejowych, terenów o przemieszanych formach zabudowy, sprzyjających konfliktom społecznym na tle przestrzennym, występowaniem pustostanów z przeznaczeniem do wyburzenia, brakiem atrakcyjnej dla użytkowników przestrzeni publicznej itp. Zdegradowane przestrzenie stanowią barierę ograniczającą procesy rozwojowe. Odnowa miasta jest warunkiem koniecznym, aby odwrócić negatywne procesy zachodzące w mieście. Procesom odnowy towarzyszy rewitalizacja. Jest to proces przywracania atrakcyjności miejskiej przestrzeni, wymagający holistycznego podejścia. Celem artykułu jest przeanalizowanie zależności zachodzących między odnową miasta a rewitalizacją oraz wskazanie, jakie warunki muszą być spełnione, aby zarządzanie rewitalizacją miało cechy innowacyjnego zarządzania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 253-261
Keywords: odnowa miasta; rewitalizacja; smart city; zagospodarowanie przestrzeni; urban renewal; revitalisation; “smart city”; spatial order