Zróżnicowanie jakości życia w gminach wiejskich województwa łódzkiego - Michalska-Żyła, Agnieszka (Differences in quality of life in rural communities of Lodzkie region, 2017)
Nierównomierny rozwój obszarów wiejskich w Polsce przejawia się między innymi w istnieniu dysproporcji w poziomie i warunkach funkcjonowania jednostek terytorialnych, a także w poczuciu jakości życia ich mieszkańców. W artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy różnice w obiektywnym wymiarze jakości życia układów lokalnych tożsame są z różnicami w poziomie jej subiektywnego postrzegania przez mieszkańców? Zaprezentowane analizy skłaniają do udzielenia odpowiedzi twierdzącej, co wskazuje na istotne znaczenie kontekstu środowiskowego dla kształtowania dobrostanu jednostek i całych zbiorowości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 172-181
Keywords: jakość życia; subiektywna jakość życia; warunki życia; obszary wiejskie; quality of life; subjective quality of life; living conditions; rural areas