Ludność korzystająca z wodociągów i zwodociągowanie gmin: metoda bazy budynkowej a szacunki - Matacz, Andrzej; Myna, Artur (The population that uses water supply and water-line rate of municipalities − the base building method and estimates, 2017)
W pracy przeprowadzono analizę Ewidencji Gruntów i Budynków, Geodezyjnej Ewidencji Sieci Uzbrojenia Terenu i Bazy Budynkowej. Stwierdzono, że Baza Budynkowa stanowi jedyne wartościowe źródło informacji o liczbie budynków i mieszkań wyposażonych w instalacje wodociągowe i kanalizacyjne według ich położenia. Opracowano metody obliczania liczby ludności korzystającej z wodociągów i wskaźnika zwodociągowania. Dokonano ewaluacji opracowanych metod przez porównanie osiągniętych wyników z szacunkami Głównego Urzędu Statystycznego w Warszawie. Wskazano na różnice pomiędzy wskaźnikami zwodociągowania obliczonymi metodą bazy budynkowej a szacunkami Głównego Urzędu Statystycznego. Stwierdzono, że Baza Budynkowa może stanowić źródło danych do obliczania wskaźników skanalizowania gmin i aglomeracji jako narzędzia aktualizacji Krajowego Programu Oczyszczania Ścieków Komunalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 163-171
Keywords: Baza Budynkowa; wodociągi i ludność korzystająca; gminy; Base of Buildings; population and water-line systems; municipalities