Funkcjonowanie spółek komunalnych w Polsce - Dolewka, Zofia (Functioning of municipal companies in Poland, 2017)
Celem artykułu jest próba oceny funkcjonowania spółek komunalnych. Zajmują one istotną pozycję w realizacji zadań własnych samorządu. W piśmiennictwie ekonomicznym dotyczącym działalności podmiotów wykonawczych w sektorze publicznym kwestia spółek komunalnych jest dość rzadko przedmiotem zainteresowania. Metodą badawczą była analiza literatury przedmiotu, aktów prawa oraz danych dotyczących działalności spółek komunalnych. W opracowaniu postawiono tezę, że spółki pozostają pod pełną kontrolą funkcjonalną i personalną władz lokalnych. Wpływa to na poziom efektywności gospodarowania w tych podmiotach. Przeprowadzone rozważania pozwoliły sformułować wniosek, że istniejący system kontroli i nadzoru nad spółkami komunalnymi jest dysfunkcjonalny i wymaga wzmocnienia o nowe elementy oraz że konieczne jest stworzenie nowej formy organizacyjnej adekwatnej do realizacji zadań o charakterze użyteczności publicznej, tj. formy pośredniej pomiędzy zakładem budżetowym a spółką prawa handlowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 59-72
Keywords: samorząd terytorialny; gospodarka komunalna; spółka komunalna; nadzóri kontrola; local government; public utilities; municipal company; supervision and control