Wielowymiarowa analiza porównawcza sytuacji komunalno-mieszkaniowej powiatów województwa dolnośląskiego - Bartłomowicz, Tomasz (Multidimensional comparative analysis of the municipal-housing situation of Lower Silesia districts, 2017)
Powiat jako jednostka pośrednia (między gminą a województwem) wykonuje zadania publiczne w zakresie infrastruktury społecznej i technicznej oraz bezpieczeństwa i porządku publicznego. Celem artykułu była analiza sytuacji infrastrukturalnej (komunalno- mieszkaniowej) powiatów województwa dolnośląskiego w latach 2010-2014. W badaniu zastosowano zmienne diagnostyczne w postaci wybranych wskaźników demograficznych oraz infrastruktury mieszkaniowej. Narzędziami badawczymi były metody wielowymiarowej analizy statystycznej w postaci porządkowania liniowego oraz analizy skupień. Wyniki analizy umożliwiły wytypowanie powiatów charakteryzujących się najlepszą oraz najgorszą sytuacją komunalno-mieszkaniową, a także powiatów podobnych oraz odstających
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 40-48
Keywords: wielowymiarowa analiza statystyczna; sytuacja komunalno-mieszkaniowa powiatów; województwo dolnośląskie; multidimensional comparative analysis; municipal-housing situation of districts; Lower Silesia voivodeship