Koncepcja modelu biznesu przedsiębiorstwa działającego w branży odlewniczej - Walczyk, Anna (Concept of a company business model operating in foundry sector, 2017)
Dynamicznie zmieniające się uwarunkowania działalności przedsiębiorstw zmuszają je do ciągłego doskonalenia systemu zarządzania. Jedną z nowoczesnych metod zarządzania przedsiębiorstwem, nazywaną wzorcem działań decyzyjnych, sprzyjającą osiąganiu sukcesu rynkowego, jest model biznesu, który jest szeroko opisywany w literaturze naukowej. Natomiast niewiele badań dotyczących zastosowania modelu w praktyce gospodarczej powoduje lukę. W artykule podjęto próbę opracowania koncepcji modelu biznesu dla przedsiębiorstwa działającego w branży odlewniczej. Osiągnięcie celu umożliwiło połączenie wyników analizy teorii w zakresie modelu biznesu, specyficznych cech odlewnictwa, trendów i uwarunkowań jego rozwoju w przyszłości oraz przykładów mogących być przedmiotem działań w poszczególnych wymiarach modelu biznesu przedsiębiorstwa odlewniczego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 475; s. 343-356
Keywords: odlewnictwo; model biznesu; wymiary modelu; foundry; business model; model dimensions