Wiarygodność sprawozdawczości gminy dla celów zarządczych w świetle centralizacji rozliczeń podatku VAT - Truszkowska-Kurstak, Monika (Reliability of the commune’s reporting for managerial purposes in thelight of the centralization of VAT settlements, 2017)
Celem artykułu jest wskazanie na podstawowe problemy dotyczące jakości danych ujętych w sprawozdawczości gminy, wykorzystywanych między innymi w bieżącym zarządzaniu finansami jednostki. Problematyka zachowania wiarygodności tych danych ściśle wiąże się z wprowadzeniem od 1 stycznia 2017 r. obowiązkowej centralizacji rozliczeń w jednostkach samorządu terytorialnego w zakresie podatku VAT. Realizację celu pracy oparto na studiach literatury przedmiotu, regulacji prawnych, a ponadto dokonano analizy wybranych zagadnień dotyczących systemu rachunkowości i sprawozdawczości gmin. Na przykładach niektórych kategorii finansowych dowiedziono, że część danych sprawozdawczych nie spełnia kryteriów porównywalności i wiarygodności. Przedstawiono własną propozycję sposobu ujęcia wybranych zdarzeń związanych z omawianym zagadnieniem w celu zwiększenia wartości poznawczej sprawozdań gminy, zwłaszcza dla organu zarządzającego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 331-342
Keywords: centralizacja VAT; zarządzanie finansami; gmina; sprawozdawczość; VAT centralization; financial management; commune; reporting