Aktywność ekonomiczna polskich kobiet w wieku 50+ - Szczecińska, Beata (Economic activity of Polish women aged 50+, 2017)
Celem opracowania jest ocena aktywności ekonomicznej kobiet w wieku 50 lat i więcej w I i IV kwartale 2014 roku. Podstawę informacyjną badań stanowiły jednostkowe dane nieidentyfikowalne pochodzące z Badania Aktywności Ekonomicznej Ludności, które zostały odpłatnie udostępnione przez Główny Urząd Statystyczny. Do oceny zależności między wybranymi zmiennymi charakteryzującymi aktywność na rynku pracy kobiet 50+ zbudowano tablice wielodzielcze. Porównując aktywność zawodową osób starszych według płci, można zauważyć, że we wszystkich grupach wiekowych jest ona niższa wśród kobiet. Przeprowadzone badania wskazują, że duża część kobiet 50+ nie pracuje i nie poszukuje pracy. Głównymi przyczynami ich małej aktywności na rynku pracy są: uzyskanie świadczeń emerytalnych i rentowych, brak możliwości znalezienia pracy, pozostanie na utrzymaniu męża, a także opieka nad wnukami i niepełnosprawnymi członkami rodziny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 319-330
Keywords: rynek pracy; kobiety w wieku 50+; tablice wielodzielcze; labor market; women aged 50+; multi-way tables