Cykliczne efekty makroekonomiczne kursu walutowego w Polsce - Shevchuk, Solomiya; Żyra, Agnieszka (Cyclical macroeconomic effects of ex- change rate in Poland, 2017)
W artykule przedstawiono analizę zmian nominalnego i realnego kursu walutowego w Polsce. Oszacowano ich oddziaływanie na cykl koniunkturalny PKB i produkcję przemysłową oraz handel zagraniczny. Od początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku Polskę (oraz Węgry) wyróżnia mocna deprecjacja nominalnego efektywnego kursu walutowego (zwłaszcza w okresie po światowym kryzysie walutowym z lat 2008-2009), podczas gdy Czechy i Słowacja utrzymały względną stabilność narodowych walut. Przeprowadzone oszacowania z wykorzystaniem filtracji Kalmana dla zbioru danych MFW International Financial Statistics w ujęciu kwartalnym z lat 2000-2015 wskazują, że nominalna i realna deprecjacja złotego (mierzona jako odchylenie od ścieżki równowagi kursu walutowego) jest korzystna dla wzrostu gospodarczego. Od 2004 r. pobudza eksport przy jednoczesnym zwiększeniu importu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 283-295
Keywords: filtracja Kalmana; kurs walutowy; wzrost gospodarczy; handel zagraniczny; Polska; Kalman filter; exchange rate; economic growth; foreign trade; Poland