Ksiądz Augustyn Szamarzewski (1832-1891) – patron polskiej bankowości spółdzielczej w zaborze pruskim - Rolski, Mateusz (Rev. Augustyn Szamarzewski (1832-1891) – the exponent of Polish co-operative banking in the Prussian Partition, 2017)
Niniejszy artykuł koncentruje się na postaci jednego z głównych propagatorów bankowości spółdzielczej w zaborze pruskim – ks. Augustyna Szamarzewskiego. Ks. A. Szamarzewski promował ideę spółdzielczości słowem i czynem, podejmując aktywne działania na rzecz rozwoju spółek pod względem ilościowym, jak również rewidując ich bieżące funkcjonowanie. W bankowości spółdzielczej, która zapewniała tworzenie oszczędności i budowę polskiego kapitału, dostrzegał szansę na wyższy poziom życia dla przyszłych pokoleń. Jego publiczna działalność w postaci tworzenia, reorganizacji i rewizji banków ludowych na wzór instytucji Schulzego dała początek sektorowi, który funkcjonuje w Polsce po dzień dzisiejszy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 271-282
Keywords: ks. Augustyn Szamarzewski; bankowość spółdzielcza w Polsce; spółdzielczość; Rev. Augustyn Szamarzewski; co-operative banking in Poland