Spójność społeczna na obszarze Unii Europejskiej - Raczkowska, Małgorzata (Social cohesion in the European Union, 2017)
W opracowaniu podjęto rozważania na temat spójności społecznej w krajach Unii Europejskiej w latach 2006-2015. Badania przeprowadzono na dwóch poziomach. Pierwszy obejmuje przegląd definicji spójności społecznej oraz najważniejszych wskaźników oceniających tę kategorię. Drugi poziom to analiza wybranych indeksów monitorujących spójność społeczną w krajach unijnych. W badaniach zastosowano statystykę opisową i analizę korelacji. W dyskursie teoretycznym spójności społecznej ważne są parametry oceniające jakość życia oraz relacje, w jakie wchodzą ze sobą obywatele, i ich wpływ na całą zbiorowość. Uzyskane w pracy wyniki potwierdziły istnienie wyraźnych różnic w poziomie spójności społecznej między państwami członkowskimi. Największe dysproporcje zaobserwowano w wysokości stopy bezrobocia oraz w poziomie luki placowej. Wskaźnik zagrożenia ubóstwem i współczynnik Giniego pozostawał średnio na podobnym poziomie dla całej Unii Europejskiej, co nie odzwierciedlało zmian w poszczególnych krajach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 258-270
Keywords: spójność; nierówności; bezrobocie; wykluczenie społeczne; cohesion; inequality; unemployment; social exclusion