E-administracja i idea Open Government w administracji lokalnej w Polsce - Papińska-Kacperek, Joanna; Polańska, Krystyna (E-Government and the idea of Open Government in local administration in Poland, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie wniosków wynikających z analizy stopnia zaawansowania e-administracji w badanych gminach w Polsce oraz przybliżenie idei otwartego rządu, która na poziomie lokalnym dopiero zaczyna być wdrażana. Celem badawczym jest określenie, w jakim stopniu strony internetowe urzędów gminnych realizują zadania stawiane przed administracją, oraz czy, a jeśli tak, to na ile, władze lokalne starają się otworzyć na potrzeby obywateli i ułatwić komunikowanie ze społecznością lokalną. Badanie dotyczyło 44 wylosowanych gmin w Polsce. Na podstawie przeprowadzonych obserwacji można stwierdzić, że o ile dostępność usług oferowanych drogą elektroniczną jest zadowalająca, o tyle idea otwartości administracji publicznej na poziomie gminnym jest dopiero u progu rozwoju. Nigdzie nie zaobserwowano udostępniania otwartych zbiorów danych. Jednym z przejawów otwartości jest posiadanie konta przynajmniej na jednym portalu społecznościowym – w badanej próbie ma je prawie 3/4 gmin
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 215-225
Keywords: e-administracja; media społecznościowe; Open Government; Open Data; administracja lokalna; e-government; social media; local administration