Wydatki gospodarstw 50+ na zagospodarowanie czasu wolnego – analiza statystyczna - Bąk, Iwona (Expenditures of 50+ households on free time managing – statistical analysis, 2017)
Celem badań, których wyniki zamieszczono w artykule, jest statystyczna analiza i modelowanie wydatków związanych z zagospodarowywaniem czasu wolnego. Do kwantyfikacji prawidłowości w kształtowaniu się tych wydatków pod wpływem wybranych zmiennych objaśniających wykorzystano model potęgowo-wykładniczy. Badanie dotyczyło 2014 roku, a zintegrowany zbiór danych obejmował 20 607 gospodarstw domowych, w których głowa gospodarstwa miała 50 lat i więcej. Analizę przeprowadzono na podstawie zbioru jednostkowych danych nieidentyfikowalnych o budżetach gospodarstw domowych, które zostały odpłatnie udostępnione przez GUS. W badaniu stwierdzono istotny dodatni wpływ poziomu wydatków ogółem na osobę, a ujemny liczby osób w gospodarstwie. Statystycznie istotne okazały się również wpływ klasy miejscowości zamieszkania, subiektywna oceny sytuacji materialnej gospodarstwa oraz wykształcenie i wiek głowy gospodarstwa domowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 33-44
Keywords: gospodarstwa domowe 50+; wydatki; zagospodarowanie czasu wolnego; ekonometryczne modelowanie; 50+ households; expenditures; management of free time; econometric modeling