Adaptacje systemów ICT nowoczesnych organizacji w procesie transformacji cyfrowej - Adamczewski, Piotr (Adaptations of ICT systems of modern organizations in the process of digital transformation, 2017)
Zmiany w otoczeniu zewnętrznym wymuszają na nowoczesnych organizacjach konieczność szybkiego dostosowywania się do nowych uwarunkowań rynkowych. Rozwój technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT) zdeterminował funkcjonowanie nowoczesnych organizacji. Okres transformacji cyfrowej jest dużym wyzwaniem dla nowoczesnych organizacji funkcjonujących na rynkach globalnych. Ewolucja technologii teleinformatycznych doprowadziła do upowszechnienia się tzw. III platformy ICT, określanej jako SMAC (Social, Mobile, Analytics, Cloud), a tworzącej – wespół z technologią IoT (Internet of Things) − swoisty ekosystem rozwiązań informatycznych nowoczesnych organizacji. Celem artykułu jest ukazanie adaptacji systemów ICT w zakresie informatycznego wspomagania procesów zarządzania nowoczesnych organizacji w okresie transformacji cyfrowej. Wywody ilustrowane są wynikami autorskich badań polskiego sektora MSP przeprowadzonych w okresie 2014-2016 na wybranych 120 przedsiębiorstwach województw mazowieckiego i wielkopolskiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 11-22
Keywords: internet rzeczy; nowoczesna organizacja; transformacja cyfrowa; SMAC; digital transformation; modern organization; IoT