Statystyczna analiza wydatków żywnościowych gospodarstw domowych 50+ - Bąk, Iwona (Statistical analysis of food expenditure of households 50+, 2017)
Celem badań przeprowadzonych w artykule jest statystyczna analiza i modelowanie wydatków ponoszonych przez gospodarstwa domowe na artykuły żywnościowe i napoje. Do kwantyfikacji prawidłowości w kształtowaniu się tych wydatków pod wpływem wybranych zmiennych objaśniających wykorzystano model potęgowo- wykładniczy. Badanie dotyczyło 2014 roku, a zintegrowany zbiór danych obejmował 20607 gospodarstw domowych, w których głowa gospodarstwa miała 50 lat i więcej. Analizę dochodów i wydatków przeprowadzono na podstawie zbioru jednostkowych danych nieidentyfikowalnych o budżetach gospodarstw domowych, które zostały odpłatnie udostępnione przez GUS. W badaniu wydatków na artykuły żywnościowe stwierdzono istotny dodatni wpływ poziomu wydatków ogółem na osobę, a ujemny liczby osób w gospodarstwie. Statystycznie istotny okazał się również wpływ klasy miejscowości zamieszkania, przynależność do grupy społeczno-ekonomicznej, subiektywnej oceny sytuacji materialnej gospodarstwa oraz wykształcenia i wieku głowy gospodarstwa domowego
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2017, Nr 15, s. 251-264
Keywords: gospodarstwa domowe 50+; wydatki na żywność; ekonometryczne modelowanie; households 50+; expenditure on food; econometric modeling