Ekosocjonomia: nauka o gospodarowaniu - Ostasiewicz, Walenty (Ecosocionomics: a science of economy, 2017)
Gospodarka ludzka będąca jedną z najważniejszych instytucji społecznych stanowi tylko część gospodarki przyrodniczej. Arystotelesowskie rozumienie gospodarki jako systemu czynności zapewniających dobre życie członkom domostwa rodzinnego już w XVII wieku zostało metaforycznie rozszerzone na mikrokosmos (pojedyncze zwierzę) i na makrokosmos (cała przyroda, całe środowisko naturalne). Niezależnie od takiego jednolitego, organicystycznego ujęcia wiedza naukowa o trzech podstawowych systemach (gospodarka, społeczeństwo i środowisko naturalne) formułowana jest przy użyciu bardzo różnych pojęć. Celem niniejszego artykułu jest prezentacja sposobu i korzyści ujmowania całości procesów produkcyjnych z wykorzystaniem biologicznych pojęć metabolizmu, które w przypadku systemów społecznych nazywa się metabolizmem społecznym lub gospodarczym
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2017, Nr 15, s. 233-250
Keywords: metabolizm społeczny; gospodarka przyrodnicza; gospodarka zielona; trwały rozwój; social metabolism; nature’s economy; green economy; sustainable development