Pomiar efektywności rynku zamówień publicznych – przyczynek teoretyczny do badań ekonomicznych - Bobowski, Sebastian; Gola, Jan (Measuring effectiveness of public procurement market – theoretical contribution to economic research, 2017)
Celem artykułu jest przegląd wskaźników służących pomiarowi efektywności rynku zamówień publicznych w trzech obszarach: przywództwo strategiczne, cele oraz procedury/ procesy, wypracowanych przez zespół ekspertów Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD). Autor stawia tezę, iż rynek zamówień publicznych sprzyjać może tworzeniu nowych miejsc pracy, stymulować wzrost gospodarczy i przedsiębiorczość, w tym małą i średnią (MŚP), toteż pomiar jego efektywności stanowić może istotny wkład w badania nad konkurencyjnością gospodarki w skali makro. Wskaźnikowa analiza porównawcza przetargów publicznych w odniesieniu do wybranych sektorów, regionu czy systemu krajowego jako całości daje szansę na zwiększenie inkluzywności, przejrzystości i konkurencyjności rynku zamówień publicznych, szczególnie w kontekście dostępności kontraktów dla małych i średnich przedsiębiorstw oraz efektywności wydatkowania środków publicznych. Zamówienia publiczne mogą oddziaływać pośrednio na zdolność kraju do długookresowego wzrostu i rozwoju gospodarczego, jego konkurencyjność zatem w takich obszarach, jak: instytucje, infrastruktura, rynek dóbr i jego rozmiar czy innowacyjność (komponenty globalnego indeksu konkurencyjności GCI)
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 2, s. 9-23
Keywords: zamówienia publiczne; efektywność; analiza wskaźnikowa; public procurement; effectiveness; indicatory analysis