Kształtowanie potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw w kontekście ich rozwoju - Kamińska, Alfreda (Forming the innovative potential of enterprises in the context of their development, 2017)
Rozwój przedsiębiorstw, podobnie jak regionów czy krajów, determinowany jest poziomem ich potencjału innowacyjnego. Potencjał ten wynika ze zdolności i skłonności przedsiębiorstw do efektywnego i skutecznego zagospodarowywania posiadanych zasobów podczas realizacji innowacyjnych przedsięwzięć. Celem rozważań podjętych w artykule jest identyfikacja i charakterystyka składników potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw w postaci kapitału ludzkiego, materialnego, finansowego, niematerialnego, przyjętej strategii oraz posiadanej struktury organizacyjnej. Wymienione składniki wchodzą we wzajemne korelacje z czynnikami zewnętrznymi i decydują o możliwościach realizacji innowacyjnych procesów. Opierając się na wynikach badań, zwrócono uwagę na istotę zasobów niematerialnych w budowaniu potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw oraz zasygnalizowano problemy związane z jego pomiarem
Management Forum, 2017, vol. 2, no. 5, s. 26-32
Keywords: innowacje; rozwój; potencjał innowacyjny przedsiębiorstw; innovations; development; innovative potential of enterprises