Przedsiębiorcza narracja w procesie diagnozy potencjału rozwojowego organizacji - Gabryś, Bartłomiej J. (Entrepreneurial narrative in the process of diagnosis of organization growth potential, 2017)
Przedsiębiorcza narracja stanowi jeden z kluczowych mechanizmów tworzenia i przeobrażania znaczeń w procesie rozwoju organizacji. Rola nurtu interpretacyjnego w tym procesie jest niedoceniana, a jego potencjał wyjaśniający z pewnością nieco zaniedbany. Celem artykułu jest diagnoza najczęściej występujących sposobów budowania narracji wokół mitów założycielskich, które służą jako swoiste soczewki w trakcie łączenia często niezależnych i rozłącznych elementów, tworząc z nich logiczną i spójną całość w procesie przedsiębiorczości. Wykorzystana metoda krytycznego przeglądu literatury, wsparta przykładami poszczególnych typów narracji wokół mitów założycielskich, pozwala na zakreślenie struktury nośnej różnicującej typy narracji w procesie przedsiębiorczości. Całość artykułu logicznie i merytorycznie spina zbiór pytań i obszarów przyszłych badań
Management Forum, 2017, vol. 2, no. 5, s. 14-18
Keywords: przedsiębiorcza narracja; mity założycielskie; przedsiębiorczość; metodyka badań; entrepreneurial narrative; founding myths; entrepreneurship; research methodology