Zdolność operacyjna w koncepcji wartości publicznej - Ćwiklicki, Marek (Operational capacity in public value theory, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie zagadnienia „zdolność operacyjna organizacji publicznych” jako istotnego elementu w teorii wartości publicznej. Badanie miało charakter desk research literatury dotyczącej wartości publicznej. Na początku wyjaśniono, czym jest zdolność operacyjna i zdolności organizacyjne w kontekście organizacji publicznej. Następnie dokonano dekompozycji i uszczegółowienia zdolności operacyjnej w ujęciu Marka H. Moore’a, odnosząc zidentyfikowane elementy do podsystemów i obszarów zarządzania organizacją, a także do innych prób modelowania współtworzenia wartości publicznej (społecznej). W zakończeniu przedstawiono wnioski z analizy obejmujące interpretację i relacje pojęć: zdolność operacyjna, możliwości organizacyjne, możliwości operacyjne, a także rządzenie sieciowe, partnerstwo publiczno-prywatne, sieci zdolności, współpraca międzyinstytucjonalna. Ponadto sformułowano kierunki dalszych badań dotyczących współtworzenia wartości publicznej przez partnerstwa, czyli zdolności międzyorganizacyjnej
Management Forum, 2017, vol. 2, no. 5, s. 8-13
Keywords: wartość publiczna; zdolność operacyjna; rozwój instytucjonalny; organizacje publiczne; public value; operational capacity; institutional development; public organizations