Podejście kalibracyjne wykorzystujące analizę składowych głównych w badaniach statystycznych z brakami odpowiedzi - Szymkowiak, Marcin (Calibration approach using the method of principal component analysis in surveys with nonresponse, 2017)
W badaniach statystycznych braki odpowiedzi stanowią jedno z głównych źródeł błędów nielosowych. W literaturze przedmiotu wskazuje się na dwie grupy metod statystycznych, których zastosowanie przyczynia się do eliminacji negatywnego wpływu braków odpowiedzi na proces estymacji nieznanych parametrów w populacji generalnej: imputacja i kalibracja. Szczególną rolę odgrywa tutaj kalibracja, która polega na skorygowaniu wag wynikających ze schematu losowania próby, tak aby odtworzone zostały wartości globalne wszystkich zmiennych pomocniczych. Głównym celem artykułu jest przedstawienie analizy składowych głównych jako metody doboru zmiennych pomocniczych w podejściu kalibracyjnym w badaniach statystycznych z brakami odpowiedzi. W artykule skoncentrowano uwagę na pokazaniu teoretycznych powiązań między podejściem kalibracyjnym a analizą składowych głównych z uwzględnieniem faktu, że w badaniu występować mogą braki odpowiedzi. W tym celu opisana zostanie konstrukcja odpowiednich wag kalibracyjnych wykorzystujących metodę składowych głównych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 230-238
Keywords: analiza składowych głównych; podejście kalibracyjne; braki odpowiedzi; principal component analysis; calibration approach; nonresponse