Analiza niezależnych głównych składowych - Sztemberg-Lewandowska, Mirosława (Independent component analysis, 2017)
Analiza głównych składowych jest metodą transformacji zmiennych pierwotnych w zbiór nowych wzajemnie nieskorelowanych zmiennych zwanych głównymi składowymi. Składowe nieskorelowane nie gwarantują niezależności ukrytych zmiennych. Składowe niezależne wyznacza się za pomocą niezależnej analizy głównych składowych (independent component analysis). W artykule przedstawione zostaną podstawowe podobieństwa i różnice klasycznej i niezależnej analizy głównych składowych. Walor oryginalności pracy polega na przedstawieniu przykładu zastosowania niezależnej analizy głównych składowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 222-229
Keywords: analiza głównych składowych; zmienne niezależne; analiza niezależnych głównych składowych; principal component analysis; independent variables; independent component analysis