Grupowanie metodą k-średnich z warunkiem spójności - Sobolewski, Marek; Sokołowski, Andrzej (Clustering using k-means method with coherence property, 2017)
Metody taksonomiczne są często wykorzystywane do grupowania jednostek administracyjnych (gmin, powiatów, regionów, państw). Ich przedmiotem są najczęściej: jakość życia mieszkańców, atrakcyjność inwestycyjna regionów, poziom rozwoju infrastruktury lub inne bezpośrednio niemierzalne zjawiska. W klasycznych procedurach grupowania nie uwzględnia się powiązań przestrzennych jednostek administracyjnych, co prowadzi zazwyczaj do braku spójności przestrzennej otrzymanych grup. Interesujące byłoby opracowanie modyfikacji metody k-średnich pod kątem zapewnienia spójności przestrzennej uzyskiwanych podziałów jednostek terytorialnych. W pracy omówiono zmodyfikowany algorytm k-średnich oraz zaprezentowano jego implementację w postaci rozszerzenia programu STATISTICA. Przedstawiono przykładowe wyniki grupowania na spójne podzbiory dla danych dotyczących powiatów. Porównano uzyskany podział do klasycznej klasyfikacji, w której nie uwzględniono warunku spójności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 215-221
Keywords: metoda k-średnich; grupowanie z warunkiem spójności; analiza regionalna; k-means method; clustering with coherence condition; regional analysis