Zastosowanie Teorii Odpowiadania na Pozycje Testowe do oceny zdolności przetwarzania informacji preferencyjnej w negocjacjach elektronicznych - Roszkowska, Ewa; Jefmański, Bartłomiej; Wachowicz, Tomasz (Application of Item Response Theory to the evaluation of preference information processing in electronic negotiations, 2017)
W pracy przedstawiono zastosowanie wybranych modeli Teorii Odpowiadania na Pozycje Testowe (Item Response Theory) do oceny zdolności odzwierciedlenia przez decydenta informacji preferencyjnej w procesie tworzenia przez niego systemu oceny ofert negocjacyjnych w elektronicznych negocjacjach dwustronnych. Zbudowano oraz porównano wybrane modele IRT (Rasha, 1PL, 2PL, 3PL) określające rozkład odpowiedzi na pozycje testowe w terminach zmiennej ukrytej, reprezentującej zdolność negocjatora do przetwarzania informacji preferencyjnej z uwzględnieniem parametrów: trudności, dyskryminacji, zgadywania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 188-197
Keywords: negocjacje elektroniczne; modele IRT; analiza preferencji; system scoringowy; electronic negotiations; IRT models; preference analysis; scoring system