Podejście wielomodelowe w prognozowaniu zagrożenia przedsiębiorstw upadłością w Polsce - Pawełek, Barbara; Grochowina, Dorota (The multiple-model approach in the prediction of company bankruptcy risk in Poland, 2017)
Tematyka pracy wpisuje się w nurt badań naukowych nad ważnym problemem ekonomicznym, jakim jest upadłość przedsiębiorstw. W zakresie badania zagrożenia przedsiębiorstw upadłością kontynuowane są prace nad metodologią przewidywania pierwszej i kolejnych upadłości przedsiębiorstw. Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań empirycznych nad przydatnością stosowania podejścia wielomodelowego w prognozowaniu zagrożenia upadłością przedsiębiorstw w Polsce. Analizę przeprowadzono dla zbilansowanych i niezbilansowanych zbiorów przedsiębiorstw z sektora przetwórstwa przemysłowego. W badaniu zastosowano metody bagging, boosting, random subspaces i random forests. Przydatność podejścia wielomodelowego dla prognozowania upadłości oceniono na podstawie wartości mierników skuteczności klasyfikacyjnej przedsiębiorstw ze zbioru testowego. Wnioski z przeprowadzonych badań empirycznych wskazują na przydatność stosowania podejścia wielomodelowego w prognozowaniu zagrożenia przedsiębiorstw upadłością
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 171-179
Keywords: podejście wielomodelowe; upadłość; prognozowanie; multiple-model approach; bankruptcy; prediction