Wizualizacja wyników liniowych technik ordynacyjnych na przykładzie analizy przestępczości przeciwko mieniu w Polsce - Misztal, Małgorzata (Visualization of the linear ordination techniques results using an example of the analysis of property crime in Poland, 2017)
Zaletą liniowych technik ordynacyjnych (analizy głównych składowych – PCA i analizy redundancji – RDA) jest m.in. możliwość prezentacji graficznej uzyskanych wyników w przestrzeni dwuwymiarowej z wykorzystaniem diagramów ordynacyjnych (biplotów i triplotów). W pracy omówiono metody wizualizacji wyników PCA i RDA oraz zwrócono uwagę na rolę metod graficznych przy interpretacji uzyskanych wyników. Ze względu na wykorzystane w przykładzie dane liczbowe, szczegółowym celem pracy jest ocena wpływu wybranych czynników społeczno-ekonomicznych na przestępczość przeciwko mieniu w Polsce oraz ocena przydatności metod wizualizacji w tego typu analizach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 161-170
Keywords: analiza redundancji; analiza głównych składowych; biplot; triplot; przestępczość przeciwko mieniu; redundancy analysis; principal components analysis; crime againstproperty