Analiza trwania firm w powiatach województwa zachodniopomorskiego - Markowicz, Iwona (Duration analysis of firms in the poviats of Zachodniopomorskie Voivodeship, 2017)
Celem badań było skonstruowanie tablic trwania firm. Budowę tablic trwania, jako kontynuację badań z 2015 roku, przeprowadzono ze szczególnym uwzględnieniem funkcji intensywności likwidacji firm dla poszczególnych powiatów woj. zachodniopomorskiego. Funkcja intensywności zazwyczaj ma kształt odwróconej litery U (co jest zgodne z teoretycznym modelem uczenia się). W badaniu wykorzystano dane z rejestru REGON, dotyczące firm powstałych w woj. zachodniopomorskim w latach 2009-2011. Obserwacja trwała do końca 2013 roku. Dodatkowo, wykorzystując estymator Kaplana-Meiera oraz testy statystyczne, powiaty pogrupowano według podobieństwa modelu przetrwania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 138-146
Keywords: model trwania; tablice trwania firm; funkcja intensywności likwidacji firm; duration models; tables of firms duration; intesity function of firms liquidation