Zastosowanie analizy skupień do konstruowania portfeli akcji na WGPW - Korzeniewski, Jerzy (Application of cluster analysis to the construction of investment portfolio on the Warsaw Stock Exchange, 2017)
Metody analizy skupień zastosowane do konstruowania portfeli papierów wartościowych mogą być konkurencyjne dla innych, bardziej tradycyjnych, metod badania ryzyka inwestycyjnego. Takie wnioski można wyciągnąć z badań amerykańskiego rynku kapitałowego z początku XXI wieku (por. [Marvin 2015; Craighead, Klemesrud 2002]). W artykule są przedstawione badania możliwości zastosowania metod analizy skupień na warszawskim rynku GPW. Badanie ma na celu zbadanie racjonalności stosowania tej grupy metod pod kątem możliwości wyboru optymalnych metod grupowania spółek niezależnie od koniunktury giełdowej, optymalnego typu danych opisujących notowania spółek, sensu przenoszenia wzorców ustalonych na rynku amerykańskim na rynek warszawski. Badanie zostało przeprowadzone na notowaniach z pięciu ostatnich lat, w okresach reprezentujących różne poziomy koniunktury giełdowe. Zbadano kilka metod grupowania danych od metod partycjonujących (k-średnich oraz PAM) do metod aglomeracyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 108-115
Keywords: portfel inwestycyjny; metoda k-średnich; metoda PAM; metoda aglomeracyjna; indeks Calińskiego-Harabasza; wskaźnik Sharpa; investment portfolio; k-means method; PAM method; agglomerative method; Caliński-Harabasz index; Sharp index