Problem doboru macierzy wag przestrzennych w identyfikacji efektów przestrzennych samodzielności finansowej gmin - Głowicka-Wołoszyn, Romana; Kozera, Agnieszka; Wysocki, Feliks (Problem of spatial weights matrix selection in the identification of spatial effects in evaluation of communes financial self-sufficiency, 2017)
Celem artykułu jest badanie wpływu sposobu definiowania macierzy wag przestrzennych na identyfikację efektów przestrzennych w ocenie samodzielności finansowej gmin województwa wielkopolskiego w 2014 roku. W przeprowadzonych badaniach przyjęto dwa sposoby definiowania macierzy wag – pierwszy oparty na kryterium sąsiedztwa (w tym uwzględniając wspólną granicę, k-najbliższych sąsiadów według odległości geograficznej środków gmin oraz biorąc pod uwagę promień odległości d pomiędzy środkami gmin) oraz drugi sposób oparty na kryterium potęgowej odwrotności odległości pomiędzy środkami gmin. Przeprowadzone badania wykazały, że najwyższą wartość statystyki globalnej I Morana uzyskano przy zastosowaniu macierzy wag przestrzennych opartej na kryterium wspólnej granicy. Potwierdziło to opinię, że w identyfikacji efektów przestrzennych zjawisk ekonomiczno-finansowych najlepiej jest stosować mniej skomplikowane i łatwiejsze w interpretacji powiązań jednostek macierze wag przestrzennych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 88-97
Keywords: macierz wag przestrzennych; statystyki globalna i lokalne I Morana; samodzielność finansowa gmin; spatial weights matrix; global and local Moran I statistics; financial self-sufficiency of communes