Statystyczne metody doboru zmiennych w porządkowaniu liniowym - Bąk, Andrzej (Statistical methods of variables selection in linear ordering, 2017)
Jednym z najważniejszych problemów w badaniach ekonomicznych prowadzonych za pomocą metod analizy danych (w tym metod porządkowania liniowego) jest dobór zmiennych. Problem ten dotyczy włączenia zmiennych o małym zasobie informacyjnym, pominięcia zmiennych o dużym zasobie informacyjnym lub uwzględnienia zmiennych współliniowych. Może to prowadzić do błędnej oceny badanych zjawisk i podejmowania niewłaściwych decyzji. W literaturze przedmiotu prezentowane są dwa podejścia do zagadnienia doboru zmiennych: merytoryczne i statystyczne. Celem artykułu jest przedstawienie wybranych metod statystycznych doboru zmiennych, które mogą być wykorzystane w badaniach ekonomicznych prowadzonych za pomocą metod porządkowania liniowego oraz ocena ich efektywności w świetle poprawności uzyskiwanych rankingów. W analizie poprawności rankingów zastosowano wybrane mierniki oceny jakości metod porządkowania liniowego. W przeprowadzonych badaniach wykorzystano dane dotyczące rankingów uczelni akademickich oraz pakiet pllord i program R
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 29-37
Keywords: porządkowanie liniowe; metody doboru zmiennych; program R; linear ordering; variables selection methods; R program