Nowa architektura nadzoru nad rynkiem finansowym UE – implikacje dla rynku ubezpieczeniowego - Kurek, Robert (New architecture of supervision over EU financial market – implications for insurance market, 2011)
We wrześniu 2010 r. Parlament Europejski zatwierdził projekt zmian wytyczających nowe ramy nadzoru nad rynkiem finansowym. W artykule zaprezentowana została nowa instytucja nadzoru nad rynkiem ubezpieczeniowym − Europejski Organ Nadzoru Ubezpieczeń i Pracowniczych Programów Emerytalnych (EIOPA), jego miejsce w strukturze nadzoru na poziomie makro- i mikroostrożnościowym oraz cele funkcjonowania. Omówione zostały również zadania EIOPA i ogólnie wytyczone uprawnienia, a także ich możliwy wpływ na funkcjonowanie krajowych organów nadzoru i całego rynku ubezpieczeniowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroclawiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 183; s. 235-243
Keywords: rynek finansowy; nadzór; rynek ubezpieczeniowy