Analiza próby kontroli stawki POLONIA przez Narodowy Bank Polski - Płóciennik, Piotr; Kliber, Paweł; Kliber, Agata (The control of POLONIA rate by Polish Central Bank – empirical analysis, 2011)
Artykuł dotyczy analizy kontroli rynkowej stawki rynku pieniężnego POLONIA przez Narodowy Bank Polski. Stopień tej kontroli badamy, analizując spread pomiędzy stawką POLONIA a stopą referencyjną NBP. W badaniu korzystamy z modelu autoregresji ze zmiennością stochastyczną AR-SV. Wyniki pokazują, że o ile od początku 2008 r. NBP silnie kontrolował stawkę POLONIA, o tyle kontrola ta osłabła po wybuchu kryzysu finansowego i wprowadzeniu przez NBP „Pakietu zaufania”
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroclawiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 183; s. 194-204
Keywords: polski rynek pieniężny; stopy krótkoterminowe; polityka monetarna; kryzys finansowy