Wpływ efektywności inwestycji ubezpieczeniowych funduszy kapitałowych na realizację funkcji ochronnej uniwersalnego ubezpieczenia na życie - Kania, Piotr (The impact of investment performance of investment funds on unit-linked life insurance protection, 2011)
Ubezpieczenie na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym jest instrumentem łączącym oszczędzanie z ochroną ubezpieczeniową. Celem artykułu jest wskazanie zależności między efektami działalności lokacyjnej ubezpieczeniowych funduszy kapitałowych a poziomem i kosztem ochrony ubezpieczeniowej. Określono też, w jaki sposób kształtowane są wartości poszczególnych elementów technicznych ubezpieczenia na skutek zmian tej efektywności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroclawiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 18; s. 185-193
Keywords: ubezpieczenia na życie; ubezpieczeniowe fundusze kapitałowe; efektywność inwestycji; koszty ubezpieczenia