Selektywność, dywersyfikacja i ryzyko w ocenie działalności funduszy inwestycyjnych - Frasyniuk-Pietrzyk, Magdalena; Pietrzyk, Radosław (Selectivity, diversification and risk in mutual funds performance, 2011)
Działalność inwestycyjna podmiotów funkcjonujących na rynku poddawana jest ciągłej ocenie. Do pomiaru efektywności inwestycyjnej wykorzystuje się najczęściej metody wywodzące się z klasycznej teorii portfelowej. Wykorzystywane modele i miary pozwalają na ocenę tzw. efektywności całkowitej. Celem artykułu jest prezentacja modelu Famy, umożliwiającego dekompozycję czynników wpływających na rentowność inwestycji. Do przeprowadzenia badań wykorzystano notowania 14 otwartych funduszy inwestycyjnych za okres od stycznia 2001 r. do lutego 2010 r. Fundusze zostały podzielone na trzy grupy, zgodnie ze strategią inwestycyjną deklarowaną przez zarządzających
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroclawiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 183; s. 155-165
Keywords: pomiar efektywności; dywersyfikacja ryzyka; fundusze inwestycyjne