Pojęcie instrukcji budżetowej i instrukcji sporządzenia budżetu w systemie budżetowania w szpitalach publicznych - Talarska, Magdalena (The instruction of budgeting and instruction for preparing budget in the budgeting of public hospitals, 2011)
Narzędziem sprawnego zarządzania szpitalami publicznymi może być budżetowanie. Aby system budżetowania mógł prawidłowo funkcjonować, należy określić formalne procedury jego stosowania. Można je zawrzeć w instrukcji budżetowej i instrukcjach sporządzenia budżetów ośrodków odpowiedzialności. Artykuł przedstawia rolę instrukcji budżetowej i instrukcji sporządzenia budżetu w systemie budżetowania szpitali publicznych. Prezentuje różnice między instrukcją budżetową a instrukcją sporządzenia budżetu. Przedstawia również zakres informacji, jaki powinien być zawarty w instrukcji budżetowej i w instrukcji sporządzenia budżetu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 188; s. 136-144
Keywords: szpital publiczny; budżetowanie; instrukcja budżetowa; instrukcja sporządzania budżetu