Identyfikacja i analiza ryzyka podatkowego w rachunku przychodów podatkowych przedsiębiorstwa - Poszwa, Michał (Tax risk identification and analysis of calculating the income tax in an enterprise, 2011)
Elementem procedury ustalania dochodu podatkowego jest rachunek przychodów. W rachunku tym dokonuje się identyfikacji oraz wyceny przychodów podatkowych, które powinny być ujęte we właściwych okresach rozliczeniowych. Przychody podatkowe ustala się zgodnie z przepisami prawa podatkowego. Złożoność procesów gospodarczych oraz niedoskonałość norm podatkowych powodują występowanie ryzyka podatkowego. Polega ono na możliwości dokonania przez podatnika błędnej lub nieoptymalnej identyfikacji i wyceny przychodów, a także niewłaściwego momentu uznania przychodów. W celu minimalizacji ryzyka dotyczącego przychodów podatkowych konieczna jest jego identyfikacja i analiza w ramach działalności danego podatnika
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 188; s. 127-135
Keywords: ryzyko podatkowe; przychody podatkowe; rachunek dochodu