Analiza wpływu poziomu dźwigni na wielkość ryzyka własnego polskich przedsiębiorstw - Dudycz, Tadeusz; Pento, Janusz (Analysis of the impact of the level of leverage on the size of the own risk of Polish companies, 2011)
W niniejszym artykule przedstawiono wyniki pierwszego etapu badań mających na celu sprawdzenie, czy posiadane informacje i zbudowane narzędzie pozwalają na śledzenie zależności między poziomem ryzyka własnego przedsiębiorstwa a determinującym go poziomem dźwigni. Do pomiaru wykorzystuje się zmodyfikowane statyczne ujęcie dźwigni, traktując je jako całościową charakterystykę każdego przedsiębiorstwa, niezależnie od wielkości, obrotów i uzyskiwanych zysków
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193; s. 123-136
Keywords: ryzyko własne; dźwignia operacyjna; dźwignia finansowa; ROE; ROI; polskie przedsiębiorstwa