Analiza zjawisk termodynamicznych w ośrodku falowodowego lasera CO2 pobudzanego impulsowo prądem w.cz. - Wojaczek, Dorota (Politechnika Wrocławska, 2009)
Praca zawiera omówienie zjawisk termodynamicznych w ośrodku falowodowego lasera CO2 pobudzanego prądem w.cz. Przedstawiono badania dotyczące oddziaływania fali akustycznej na plazmę lasera. Zaprezentowano wyniki badań i analiz generacji fali akustycznej podczas pracy impulsowej lasera oraz jego przestrajanie.
Keywords: fala akustyczna; lasery CO₂; plazma laserowa; laser falowodowy